Pagini

13 mai 2010

In cativa ani, nu vor mai fi medici in Romania (Mircea Badea)

Ca medic trebuie sa confirm spusele lui Mircea Badea in emisiunea din 13 mai 2010 in ce priveste tendintele cu privire la disparitia medicilor din Romania. Cu mici comentarii:

"Medicii tineri vor pleca". Exista mai multe situatii cu privire la medicii tineri:
-cei care nu au familie, si care pleaca, firesc;
-cei care compun familii de 2 medici, care, din nou firesc, pleaca;
-cei casatoriti cu o persoana dintr-un alt domeniu. Aceasta categorie are de luat decizia daca merita ca sotul (sotia) care nu este medic sa renunte la cariera din Romania pentru o continuare in alta tara (putine meserii sunt atat de universale ca cea de medic pentru a o lua usor de la capat in alta tara).

-"Vor ramane medicii mai putin competenti". Aici sunt de discutat doua categorii de medici:
-cei care lucreaza in sistemul privat. Acest sector este alternativa la strainatate, si domenii precum stomatologia, ginecologia, endocrinologia etc. au confirmat deja ca o multime din inconvenientele sistemului de stat pot fi eliminate prin acest sistem (etichetele puse, spaga, dotarile, calitatea consultului, relatia medic-pacient etc.). Medicii din sistemul privat au rezultate si castiguri proportionale cu competenta lor, deci sunt motivati, prin insusi sistemul in care lucreaza, sa investeasca in pregatirea lor profesionala (fapt vizibil acolo unde exista concurenta reala, de ex. stomatologia). Din pacate nu toate domeniile pot fi translatate in privat, iar accesul la sistemul privat trebuie sa fie optiunea pacientului, ceea ce nu poate fi cazul in domenii precum: medicina de urgenta, terapia intensiva, majioritatea ramurilor chirurgicale, anatomia patologica etc.
-cei care lucreaza la stat. Din pacate, in prezent nu exista nicio corelatie intre angajarea medicilor in sistemul de stat si calitatile lor profesionale. Nici competenta nu asigura angajarea la stat, nici angajarea la stat nu inseamna obligatoriu competenta. Un argument in favoarea acestei afirmatii il constituie neputinta medicilor pregatiti in strainatate de a avea acces la un post in sistemul de stat (categorie nu foarte redusa numeric). Sustin aceasta afirmatie cu numeroase exemple din anturajul personal: medici pregatiti in Franta, care din motive familiale isi doresc sa se intoarca in Romania, dar nu au nicio sansa de a se angaja pe un post echivalent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu