Pagini

17 octombrie 2010

Spune NU dietelor!: episodul 1

Principala inverventie pentru ingrasare in zilele noastre consta in DIETELE PENTRU SLABIT. Alintatul efect yo-yo este in realitate o agresiune adusa organismului, prin distrugerea masei musculare in timp rapid, cu recuperarea previzibila, la finalul dietei, a kilogramelor, dar sub forma de grasime, deseori la un nivel superior greutatii dinainte de dieta. Si, desi prescriptorul de diete xerox aplica metode de succes prin care pune esecul pe umerii persoanei care "n-a mai tinut dieta", aceasta evolutie are o explicatie logica: metabolismul bazal scade odata cu modificarea compozitiei corporale, facand imposibila scaderea dincolo de o limita (atinsa repede), dupa care urmeaza stagnarea si recuperarea kilogramelor, cu aceeasi dieta minune, si fara vina persoanei in cauza, desigur bine intentionata cu privire la aspectul si sanatatea sa.

...dar vreau sa slabesc repede! Desigur, oricine vrea sa slabeasca repede. Si, mai ales, oricine POATE sa slabeasca repede. Acesta este de fapt si secretul "dietelor de succes", daca prin succes se intelege ca "x a pierdut 5 kg intr-o luna cu dieta, si nu s-a miscat cu nimic mai mult ca inainte". Ce NU stie lumea in general este ca exista un ritm de scadere a greutatii pe care organismul il suporta, si nu se va razbuna dupa (acest ritm este urmarit de medicii specialisti) si un alt ritm, rapid, cat de rapid, urmarit de alti "specialisti" fara parafa, in goana dupa victorii rapide si iresponsabile. Sub palaria unei pacaleli simple: "eu te-am slabit, sunt bun, mai departe tu ai gresit...".

Si totusi nu exista si diete bune? Cum sa nu. Am intalnit in clinica numeroase diete prescrise de antrenori de fitness, consultanti de nutritie, sau "nutritionisti" pur si simplu, dintre care unele chiar bune dupa 2 criterii: dieta moderat hipocalorica, echilibrata in macronutrienti, cu ritm al alimentatiei conform recomandarilor actuale oficiale. Dar asta se intampla doar la anumite persoane la care dieta se intampla sa se suprapuna peste ceea ce este necesar la momentul respectiv. Aceeasi dieta la aceeasi persoana in alt moment, precum si aceeasi dieta la alta persoana in acelasi moment este in multe cazuri chiar nereusita.

Si atunci cum aflu daca dieta pe care am primit-o e buna? Simplu. Intrebati-l pe furnizorul de diete ce dieta v-ar fi dat daca aveati cu 5 kg mai mult sau daca va miscati cu 30 minute/zi mai mult. Veti observa, in cele mai multe cazuri, o deruta fireasca. Sau veti primi o alta dieta xerox.

...va urma

Cititi si GREUTATEA OSCILANTA SI EFECTUL YO-YO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu