Pagini

8 februarie 2011

Antroposofia

...de curand am citit cate un pic despre antroposofie, la sfatul unui prieten pasionat de acest domeniu. Desi incadrarea ca stiinta este controversata, antroposofia a fost considerata de fondatorul Rudolf Steiner drept o "stiinta spirituala", care nu ar fi in contradictie cu stiintele conventionale, dar nici nu ar fi posibil de evaluat prin stiinte empirice. Totusi, anumite aspecte expuse de Steiner au fost infirmate in timp (de exemplu combaterea teoriei relativitatii a lui Einstein, considerarea atomilor ca "spatiu gol" etc.). Aici am gasit un articol foarte concret, pe Waldorf critics .Org: http://www.waldorfcritics.org/active/articles/Hansson.html

Continuand, un al doilea nume citat in legatura cu antroposofia este Waldorf. Scolile Waldorf (numite uneori si scoli Steiner) adopta o metoda pedagogica conform careia educatia copiilor se face in directiile pe care le indica dezvoltarea spirituala, in scopul dobandirii unei gandiri independente.

In fine, incheind cu domeniul meu, un aspect mai putin cunoscut ca apartinand antroposofiei se refera la "agricultura biodinamica", despre care, personal, am aflat exact din comentariul la acest articol.

Resurse si linkuri:
PS. sigur ca primele notiuni despre domeniu le-am cautat pe wikipedia, pe care, personal, o consider o resursa excelenta pentru domenii noi, in care se cauta informatii la obiect, si bine organizate.
Aici despre antroposofie pe wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Antroposofie
Aici despre pedagogia Waldorf: http://ro.wikipedia.org/wiki/Pedagogie_Waldorf

PS 2 tot pe wiki, dar in engleza, am gasit etimologia. Scolile Waldorf isi trag numele de la locatia primei scoli Waldorf care a functionat in interiorul fabricii de tigarete Waldorf-Astoria din Stutgart, in 1919. Aici referinta: http://en.wikipedia.org/wiki/Waldorf_education

PS 3. Mentionez ca aceasta postare este pe un BLOG, si nu este facuta din calitate de cunoscator (dupa cum puteti afla si din primul comentariu, pe care l-am apreciat pentru consistenta si redactare). Daca voi constata ca am redactat un continut ofensator, pentru oricine, voi sterge pur si simplu postarea, care, oricum, a fost conceputa ca "off-topic", adica fara legatura cu subiectele acestui blog.

7 comentarii:

  1. Stimate domnule doctor, ca sa puteti face comentarii despre antroposofie, trebuie sa cititi mult mai mult si sa va dati seama de intreaga imagine a acestei miscari. Trebuie sa stiti ca totul a pornit de la asa-zisa revelatie a lui Steiner, care din lider al miscarii TEOSOFICE, a devenit un oponent al acesteia, infiintand miscarea ANTROPOSOFICA. Aceasta miscare cuprinde SCOLILE WALDORF, MEDICINA ANTROPOSOFICA, CHRISTENGEMEINDE (un fel de biserica pseudocrestina), EURITMIA (un dans in care fiecare miscare corespunde unei litere, permitand comunicarea cu spiritele elementale), AGRICULTURA BIODINAMICA (nu trebuie confundata sub nicio forma cu agricultura bio!!! - agricultura biodinamica este un concept care transcende ideea de bio, se considera pamantul o fiinta vie, se presara pe pamant diverse materii homeopate etc.).
    In consecinta, ceea ce se ascunde in spatele antroposofiei tinde sa controleze toate aspectele vietii, sub forme bine disimulate. Nu este vorba de niciun crestinism autentic, asa cum spun ei. Ei considera ca Iisus Cristos este o zeitate venita de pe soare pe pamant, transfigurand pamantul. Ei mai considera ca omenirea a existat dintotdeauna, inainte chiar de FACEREA LUMII, ca spirite imateriale, dupa care s-au materializat. Exista o teorie intreaga legata de diversele "neamuri" care au populat pamantul etc. Este o fantezie intreaga... Concluzia: Nu va lasati prostiti!

    RăspundețiȘtergere
  2. @anonim. Va multumesc foarte mult pentru comentariu! Aveti dreptate, doar am selectat cateva idei de care m-am izbit intr-o foarte scurta incursiune, eu nestiind absolut nimic despre antroposofie. Acum am aflat mai mult din comentariul Dvs., probabil o sa sterg articolul, exact din motivul cu care ati inceput comentariul!

    RăspundețiȘtergere
  3. ...de fapt cred ca am sa il las, tocmai pentru ca ati postat un comentariu extrem de interesant, care ar disparea odata cu articolul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dotore,1.- Nu cred ca trebuie sa abandonati. Primul pas e bun.Gasiti Soc. Antroposofica din apropiere.Cautati, si mai bine,Fundatia de spiritualitate Inforenergetica Sf Ap Andrei.
    2.-Scolile de care vorbit,dupa mine, nu sunt adecvate in Romania.Ii aiureste cu unele percepte si nu se pot adapta.Poate pina la clasa II-a.Corneliu

    RăspundețiȘtergere
  5. PS. pt. pct 3.- Aceasta este cea mai buna cale la ora actuala de a proogresa a ajuta semeniii si poate si oomenirea impreuna cu colegi dedicati meseriei nobile. C

    RăspundețiȘtergere
  6. Stimate domnule doctor,
    Apreciez foarte mult eforturile pe care le faceti in domeniul nutritiei. In ceea ce priveste antroposofia si agricultura biodinamica (adevarat: a nu se confunda cu agricultura bio):
    - pamantul se comporta ca un organism. El nu este doar un suport pentru viata, ci este viata aflata in echilibru dinamic. In momentul in care omul (care s-a rupt de natura si traieste intr-un mediu mai mult sau mai putin artificial) intervine prin aplicarea de pesticide nu face decat sa perturbe echilibrul. Rezultatul este ca tot ce se leaga de acel pamant este perturbat, inclusiv omul care consuma plantele de pe acel teren.
    - stramosii nostri stiau ca momentul in care trebuie facuta o anumita lucrare este foarte important si este strans legat de fazele lunii, de momentul fata de solistitiu, etc. Tratarea semintelor, a solului, a plantelor, precum si favorizarea pradatorilor naturali ai daunatorilor culturii este de asemenea foarte importanta.
    - din pacate, o adevarata agricultura biodinamica este aproape imposibila in acest moment in Romania. Asta pentru ca indiferent ce eforturi ai face sa dezvolti o exploatatie agricola biodinamica (cu tot ce inseamna ea: inclusiv preparatele biodinamice despre care Steiner a tinut niste conferinte pe la inceputul secolului XX) apa freatica iti aduce de la vecini pesticidele pe care acestia le-au administrat; apa de ploaie "spala" praful si gazele nocive din atmosfera, etc.
    Deci... ar fi bine, dar aproape imposibil. Este insa cert faptul ca, daca am reusi sa ne intoarcem la natura si sa o intelegem in complexitatea si intercorelarea ei cu siguranta am fi mai sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim. Va multumesc mult pentru comentariu, absolut consistent si frumos formulat. Pesticidele sunt doar un mic element din impactul omului asupra naturii, si cred ca tot ce ati spus se poate extrapola si la scara globala. Am fi mai sanatosi daca am fi mai intelepti in toate domeniile, iar in cazul Romaniei este si greu de spus care ar fi pasul cel mai important spre insanatosire: sistemul de sanatate? soselele? educatia? mentalitatea? starpirea coruptiei pe toate nivelele?. Din pacate, in acest top ad-hoc, pana la ecologizarea agriculturii sunt inca multi pasi..

    RăspundețiȘtergere